Kehilangan Duit Dalam Akaun Bank

By | 02/09/2015

atm

 

Kehilangan duit dalam akaun bank bukanlah pekara baru, ianya sudah berlaku sejak dulu lagi cumanya kita saja yang tidak sedar. memang kita tak akan sedar kalau yang hilang tu dalam jumlah yang kecik melainkan ianya dalam jumlah yang sangat besar baru kita akan perasan. walaupun kehilangan dalam jumlah yang kecik tetap jugak hak kita sebab dalam akaun bank kan jadi mana mungkin boleh hilang macam tu saja kalau fikir logik. tapi tak ada yang mustahil bukan.

jadi apa yang boleh korang lakukan untuk langkah-langkah selanjutkan, mungkin apa yang saya kongsikan ini mampu membantu korang menyekesaikan masalah korang sedikit sebanyak.

harus lah korang kena call bank maklumkan berlakunya kehilangan duit dalam akaun korang tapi biasanya pihak bank nieh tak akan pandang serius bila tiada laporan polis di buat. mungkin mereka akan bagi tahu pengeluaran di lakukan melalui atam atau pindahan online atau ikut pihak bank lah nak bagi jawapan apa.

jadi untuk dapatkan maklumat lengkap korang kena buat laporan polis secara rasmi dan bawak laporan polis tu ke pihak bank untuk siasatan selanjutnya dari situ pihak bank siasat dengan lebih terperinci dari mana pengeluaran itu di lakukan, jam berapa dan di cawangan mana itu itu kalau pengeluaran di lakukan melalui atam .. dari situ korang mungkin boleh mintak pihak bank melihat cctv pada tarikh dan waktu yang di nyatakan siapa yang berada di mesin tersebut. ( bergantung pada nasib korang jugak yang ini sebenarnya )

sebaliknya kalau pengeluaran melalui pindahan online tetap jugak boleh kesan dari mana pemindahan di lakukan ( kalau korang biasa dengan system database mesti korang tahu macam mana ianya berfungsi ) kalau korang bernasib baik mesti korang boleh dapat ip, lokasi dan sebagainya ( part nieh saya paling suka sebenarnya tak tahu kenapa )

sebenarnya kadang-kadang bukan orang luar yang lakukan tapi orang dalam jugak …. sebab kalau korang dalam sendiri sanggup jual maklumat kita pada pihak ketiga jadi ….. orang dalam pun manusia jugak kan tapi tu lah tak baik nak tuduh yang penting siasar dulu habis habisan .. lepas dah dapat tangkap siapa yang lakukan pandai-pandailah korang ambik tindakan.

memang orang akan kata dah bukan rezeki tapi pada orang yang hidup susah dan sederhana hilang duit dalam jumlah kecik pun dah terasa sangat besar dan akan terbeban …. orang kaya tak apa lah lagi kaya.

itu baru kehilangan duit dalam akaun yang kita kadang-kadang tak sedar macam mana pulak duit hilang masa keluarkan dari atam … ┬ácontoh lah korang keluarkan RM100 tapi hanya keluar RM80 kadang-kadang kita tak ada sedar sebab kita terus masuk kan duit dalam wallet … kalau setiap kali RM20 atau lebih tak ke kaya ….. hehehehehe apa pun bersangka baik je lah ye …….

 

nota : apa yang di tulis adalah pengalaman sendiri, walaupun tak banyaj tetap duit jugak kan ….. ­čÖé

29 thoughts on “Kehilangan Duit Dalam Akaun Bank

    1. Siti

      Ari sy kne mcm nie dlm amount 1800 mcm mna sy nk dpt kn balik duit 2 sy kehilangan amount yg besar smpai x blh beli pampers ank dgn susu ank untuk satu bulan perbelanjaan ade sape2 blh bantu untuk selesai kan mslh sy nie
      #sy harap sgt ade hamba allah yg menbantu sy dlm kesusah ini 25 ogos sejahat hitam dlm hidup ak

      Reply
    1. Namia Cinta Post author

      RM100 tu pun dah banyak pada orang yang kurang berkemampuan … RM100 tu boleh beli makanan untuk 2 minggu untuk mereka yang susah … walaupun sikit kita ada hak bila kita buat laporan polis.

      Reply
    1. Namia Cinta Post author

      memang isu yang agak berat .. biasanya org yang kena macam ni tak tahu apa nak buat .. walaupun mereka dah buat laporan pada bank tapi bank tak akan dapat buat apa kalau tak ada laporan polis

      Reply
    1. Namia Cinta Post author

      pernah je jadi macam tu .. keluarkan RM100 kurang RM10 macam tuh … sebab tu sekarang ni bila keluarkan duit terus kira dulu sebelum guna kalau jd lagi boleh buat laporan terus pada bank

      Reply
  1. aimannajmy

    duit ilang tak penah jadi lagi.. tapi bok kuaq duit dari atm duit koyak penah jadi.. uhhh geram tul

    Reply
  2. sya

    Akak keputusan cctv tu dapat bila ye? Lama tak? Sbb ade kes kena kat saya mcm ni juga hmm tapi belum dapat berita dari pihak polis

    Reply
    1. Namia Cinta Post author

      bawak salinan report polis tu pergi bank yg berkenaan nk mintak mereka check cctv … dan segala butiran yg di mahukan .. bank hanya akan dedah kan maklumat bila ada laporan polis

      Reply
      1. Sya

        Oh yeke tapi lama tak akak tggu laporan daripada pihak polis tu ? Sbb sampai skrg tak dapat apa apa berita lagi pasal laporan yang dibuat

        Reply
      2. Sya

        Sis boleh email saya tak sbb saya nak tahu lebih detail pasal ni .

        Reply
    1. maisarra

      akak .. nak tanya saya baru sahaja kehilangan duit ni … amaun besar … apa langkah2 nak diambil … boleh x sesiapa yang berpengalaman share …

      Reply
      1. Namia Cinta Post author

        1st buat laporan polis then bawak report polis ke bank yang berkaitan mintak mereka siasat dari mana duit tu di keluarkan dan bila .. biasanya di setiap atm akan ada cctv .. tapi kena ingat jugak kalau pernah beli barang dari online kena tahu adakah website tersebut bukan scam sebab website scam ni bila kita beli sekali mereka boleh pindahkan duit berkali2 … jd apa2 buat laporan polis terlebih dahulu

        Reply
  3. anuar

    sy baru sahaja kehilangan duit dalam jumlah yg besar.saya sudah buat report polis then bawak report tersebut ke bank..tetapi pihak bank tu menyuruh sya bawak surat repot tu ke bank yg disyaki atau pn bank yg terdekat.x kan bangang namanya..macam mane sya nak tahu berapa banyak bank yg ad kt tempat sya nih..

    Reply
  4. Idris

    2 mgu lps duit sy lesap 400 dr bsn, hrni sy pg bsn tanya knpa manager bank kata nanti kami bgtau kami akan call awak last2 sampai kesudah xde call.

    Reply
    1. Namia Cinta Post author

      Encik kena follow up dengan pegawai mereka, kalau tunggu mereka hubungi encik
      memang mereka tak akan hubungi encik dan lagi satu berhubung dengan satu pegawai sahaja yang
      kendalikan kes encik

      Reply
  5. Tyka

    First dlm hdp sy ,sy khlgn duit 1ribu . Bnk sy bsn tp bila tgk dri pnyata duit tu kena kasi kluar guna atm lain . Tp bkn skli gus 1k dia kasi kluar .dlm amaun 100-200 . Hnya dlm 10hri 1ribu trus lnyap . Tp bnk xdpt buat apa2 .hnya sarankn report p balai polis ja .

    Reply
  6. Anita

    Saya baru je hilang dlm bank rhb ..rm110 .nak tnye klu kite tukar kad baru adakah duit akan hilang lg..

    Reply
  7. Maulana

    First time dalam hidup kena mcm nie…hilang 30 ribu.. Transcaction 3 kali…yalllah siallah

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.