Lock Dan Kesan Smartphone Yang Hilang

By | 12/02/2015

2015-02-10-23-40-22

 

Mungkin ada yang kata tak berapa penting sangat setting “Device Adminstrators” sebab ianya tak membantu apa-apa dan tak berfungsi pun. siapa yang kata tak berguna dan tak ada fungsi itu silap sama sekali sebab sesuatu software atau program yang di bangunkan pasti ada kegunaan ianya tak akan di buat secara suka-suka.

2015-02-12-01-25-32

 

Kenapa saya kata penting, sebab bila smartphone korang hilang ianya dapat membantu mengesan di mana smartphone korang berada … jangan ingat iphone je boleh kesan lokasi android pun boleh kesan lokasi smartphone tau..

benda senang je ….. korang pergi dekat security – klik┬áDevice Adminstrators – tik kotak Android Device Manager tu – On GPS .. nampak mudah je kan bukan susah mana pun … siap sudah …

Untitled

Korang pergi pulak dekat website Android Device Manager┬ádan korang akan nampak macam gambar atas tu … sebelum saya lupa email yang di setting dekat phone mesti sama dengan email website okey..

fungsi ring tu korang boleh klik button ring tu nanti smartphone korang akan bunyi jadi pencuri akan sedar yang korang sudah dapat kesan di mana pencuri tu ada … button lock tu korang boleh terus lock phone korang jadi pencuri tu tak akan daat guna phone tu sekali pun pencuri tu gunakan sim card lain dan nak jual pun orang tak akan mahu beli .. siapa mahu beli phone yang tak boleh nak on kan .. button erase tu adalah sangat berguna sebab andaikata dalam smartphone korang ada data penting atau ada gambar yang tak sepatutnya korang boleh terus padam .. semua yang ada dalam phone akan di reset semua jadi kira selamat lah kan.

jadi siapa yang kata tak berguna tu mesti dah nampak kegunaan nya .. selain device manager nieh korang kena simpan no imie smartphone korang dengan nombor tu pun korang boleh kesan smartpone korang yang hilang ….

semoga entry nieh membantu korang yang baru guna smartphone … kena hati-hati dan sila jaga harta benda sendiri baik-baik jangan cuai .. sebab setiap kecuaian akan mengundang padah ..

One thought on “Lock Dan Kesan Smartphone Yang Hilang

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.