Mencari Public Phone

By | 04/01/2015

public-phone2

 

Bila kali terakhir korang gunakan public phone? mesti dah lama korang tak gunakan public phone kan sejak korang semua ada smartphone.

Beberapa hari lepas ada seorang kawab merungut tetang betapa susahnya nak cari public phone sekarang ni, kalau ada pun mesti dah rosak.

zaman sekarang masih penting ke public phone pada korang? atau korang langsung tak pandang public phone tu, lagi-lagi budak-budak yang lahir zaman teknologi canggih sah-sah tak berpeluang guna public phone tu.

dulu-dulu saya paling suka simpan duit syiling lepas tu pergi public phone kegemaran dan borak lama-lama dengan kawan. masa tu mana ada smartphone atau handphone kalau ada pun sangat mahal cuma orang-orang tertentu saja yang mampu guna.

balik pada cerita asal, pada saya macam mana canggih pun sesuatu ternologi tu public phone masih lagi penting dalam kehidupan kita. okey cuba bayangkan untuk mereka yang susah kalau ada apa-apa kecemasan berlaku macam man nak call untuk mintak bantuan?

( sambung menulis akibat tertidur semalam )

baru-baru ini seorang kawan bagi tahu merata dia cari public phone lepas dua hari phone dia rosak itu pun sebab nak call makwe dia .. lastnya jumpa jugak public phone … saya yang dengar cerita nieh hanya mampu gelak saja ..

ada public phone di rosak kan, memnag tak pandai jaga harta benda awak betul sesetengah maniusia nieh bila berlaku kecemasan salahkan kerajaan sebab tak sediakan public phone sedangkan tangan sendiri tak bedung suka sangat rosak kan harta benda awam ..

kadang-kadang manusia macam nieh satu je yang dia fikir, dia fikir dia hebat bila tak ad orang yang tergur perbuatan dia jadi sebab tu tak rasa bersalah bila rosak kan harta benda awam.

5 thoughts on “Mencari Public Phone

  1. Mohd Rasul

    haha dah bertahun tak guna public phone. last masa belajar kat poli dulu tahun 2005. lepas clash ngn awek terus x menabung kat public phone dah n time dah start menabung kat tabung botol. tiap minggu bawak 2 botol penuh duit syiling tukar kat koperasi sebab kat poli time tu wat servis print n jual rokok 😛
    Mohd Rasul recently posted…Pakej Umrah 2015 Bersama Raudhah Travel Sdn BhdMy Profile

    Reply
  2. sensasi2020

    Rasanya dah lama saya tak guna public phone. Tak ingatlah kali trrakhir tetapi kat Kota Bharu banyak yang masih diboleh guna. Kalau kat kampung jangan harap ada yang masih elok, semuanya rosak.
    sensasi2020 recently posted…Jom Aktifkan MykadMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.