Perhubungan Dan Potensi Blog

By | 27/11/2014

blog

 

 

Kalau nak ikutkan saya kurang menulis tentang blogging lagi-lagi tentang oerkongsian sebab semua tu bukan kepakaran saya tapi saya kongsikan apa yang saya belajar dengan semua pembaca sama jugak macam cikgu-cikgu saya lakukan. kata cikgu saya tak rugi pun kita berkongsi ilmu lagi banyak ilmu yang kita kongsikan lagi banyak manfaat yang di perolehi.

seperti entry sebelum ini pada yang belum baca entry membina blog berkualiti boleh lah baca terlebih dahulu supaya mudah faham apa yang saya tuliskan dalam entry ini, nanti pening pulak sebab macam baca dari tengah kan jadi pergi baca dulu dan datang ke sini semula.

 

Membina Perhubungan Melalui Penulisan

sebenarnya melalui penulisan secara tak langsung kita boleh membina perhubungan dengan pembaca , pada saya perhubungan yang baik mampu memberikan kesan yang positif untuk jangka masa yang panjang.

perhubungan yang baik dengan pembaca juga mampu meningkatkan jualan dan pemasaran jika kita menjalanan kan aktiviti jualana menerusi blog dan sudah tentu ianya lebih berkesan.

paling penting bila perhubungan kepercayaan sudah terbina inaya akan lagi memudah kan urusan kita pasti mereka akan mencari kita untuk membeli apa yang kita tawarkan.

bukan itu saja bila kita mempunyai hubungan yang baik dengan semua pembaca kita pasti kita akan mudah di kenali dan mudah untuk di jadikan sebagai tempat rujukan untuk pekara-pekara yang memang kita tahu. jadi sentiasalah berhubung baik dengan pembaca setia yang kita ada.

kata cikgu saya jika kita mempunyai haters itu adalah sesuatu yang baik sebab kita tahu bahawa blog kita mendapat perhatian tapi tak usah lah kita nak fight dengan haters tu biarkan saja selagi dia tak menganggu kehidupan peribadi kita. setakat alama maya saja lama-lama pasti mereka kan diam sendiri.

 

Potensi Blog

untuk jadikan sesuatu blog itu mesra pembaca dan mudah di kenali kita perlu tahu beberapa pekara yang perlu kita berikan perhatian bukan nya sambil lewa itu pun kalau kita memang buat duit dengan blog.

– membina Jenama blog
– membina kredibiliti
– mendidik pengguna mengenai produk atau perkhidmatan kita
– menyampaikan maklumat penting
– menjana pendapatan

membina jenama sesebuah blog memerlukan masa yang lama bukan sehari dua, bukan hari ini kita buat blog esok orang dah kenal blog kita. membina jenama blog juga memerlukan pemerhatian kusus agar apa yang kita lakukan tidak sia-sia saja. paling penting kita tahu apa dan bagaimana yang kita mahukan.

contohlah blog saya ini sebenarnya sudah beberapa kali di lakukan penjenamaan sebelum saya betul-betul yakin dengan apa yang saya pilih dan terus kekal kan jenama itu sehingga ke hari ini. fasa demi fasa dan banyak masa yang sudah di habiskan hanya untuk penjenamaan.

kalau ikutkan saya sudah silap di situ sebab beberapa kali lakukan penjenamaan jadi pada korang yang baru-baru nak buat blog kena fikir dahulu apa dan bagaimana blog yang korang mahukan dan bila semua tu sudah ada terus saha pattern kan apa dan bagaimana yang korang fikirkan jadi di situ sudah jimat masa yang banyak.

membina kredibiliti itu penting dalam apa pun yang kita lakukan baik di alam maya mahupun di alam realiti sebab dengan adanya kredibiliti pembaca akan lagi percaya dan yakin dengan blog kita. dalam keadaan sekarang yang paling penting kepercyaan lagi-lagi blog yang menjalankan aktiviti jualan online.

 

2 thoughts on “Perhubungan Dan Potensi Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.