Membina sebuah Blog Berkualiti

By | 23/11/2014

blog

 

 

Terima kasih kepada Cikgu Eizil  atas perkongsian ilmu yang telah di adakan secara berjemaah, moga-moga ilmu yang diberikan itu memberikan manfaat kepada saya dan jugak kepada pembaca blog ini. moga-moga ilmu yang di berikan itu akan terus berpanjangan.

Suatu ketika dulu saya fikirkan mudah saja membuat sesebauh blog, bukan kena buat apa sangat cuma edit sikit dan selebihnya kena terus menulis tanpa rasa jemu. tapi semua itu berubah bila makin hari semua itu berubah mengikut keperluan dan peredaran zaman yang semakin maju.

 

Asas Membina sebuah Blog 

Nama Blog – Tak kisah lah awak menggunakan platform apa sama ada blogsport, wordpress, atau apa saja platform yang dijadikan medium untuk menulis awak harus memilih nama domain yang bersesuaian dengan apa yang awak mahukan lakukan tapi kena ingat nama domain yang di pilih itu biarlah mudah di eja dan mudah di sebut. paling penting elakan penggunaa sengkang dalam nama domain yang di pilih.

Pemilihan Platform – ini juga merupakan element yang harus ada pada sesebuah blog, sebenarnya tak kisah sangat awak pilih blogspot atau wordpress asalkan awak selesa bukannya terikut-ikut dengan orang lain.

Penulisan yang baik – dalam membina sebuah blog yang bagus penulisan merupakan element yang paling penting, sebaik-baikannya gunakan bahasa yang mudah di fahami. perenggan juga memainkan peranan yang penting dalam sesuatu penulisan bagi memudahkan pembaca. jangan guna bahasa singkatan atau bahasa sms paling nak best tambah gambar dalam setiap aktikel yang di tulis. jika entry yang di tulis merupakan entry rujukan beri kan kredit pada page yang menjadi rujukan kita.

Banyak lagi yang di kongsikan Asas membina sebuah blog semasa kelas yang di adakan, hari ini saya kongsikan 3 saja next saya akan kongsikan lagi apa yang saya belajar dalam kelas. tiba-tiba terasa mahu masuk kelas lagi bila banyak benda yang harus saya belajar sudah terasa macam saya kena belajar dari A-Z saja.

jangan risau apa yang saya belajar pasti saya akan kongsikan dengan kawan-kawan sebab cikgu saya sendiri tak kedekut ilmu … jadi bila ada masa kena tambahkan ilmu baru boleh terus berjaya.

 

dulu saya buat blog untuk suka-suka tapi sekarang nak upgrade sikit jadi lebih maju – Namia Cinta

 

2 thoughts on “Membina sebuah Blog Berkualiti

  1. fyna

    banyak lagi yang fyna kena belajar. lagi-lagi untuk penulisan tue. supaya orang yang membaca rasa tidak boring dan seronok.
    fyna recently posted…By: fynaMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.