Berhati-hati Pengguna Debit Kad

By | 04/10/2012

Cakk !!!
Seharian tak update blog semalam sebab mood jatuh ke paras kritikal di tambah dengan kerja-kerja yang bertimbun bagai …. maaf lah yer kalau ada yang ternanti entry baru dari saya…

ini sangat penting pada korang yang suka bayar guna debit kad … mungkin ada yang kata ianya memudahkan korang.. sebenarnya memang mudah tak payah bawak cash banyak-banyak ….

perasan tak sometime waktu korang bayar casher tu tak mintak pun korang masuk kan no pin debit kad korang .. pernah tak korang tanya pada casher tuh kenapa tak perlu masuk kan no pin? agak-agak apa jawapan yang akan korang dapat..

sebenarnya mesin kad tuh sudah pun di setting supaya tidak perlu masukkan no pin, mungkin menjimatkan masa dan mengurangankan tenaga korang untuk masuk kan no pin pada mesin tuh…

sebenarnya ada bahayanya bila ada sesetengah pasaraya yang buat begitu pada korang.. katakan ada orang lain gunakan kad debit korang dengan pantas korang akan kehilangan duit korang tuh.. kalau guna kad kredit pun rasanya sama jer kan ….

jadi berhati-hati dengan setiap perlakuan korang di tempat awam sometime kita tak tahu ada mata-mata yang perhatiankan pergerakan kita kan.. mungkin ada pihak-pihak yang tidak bertangungjawab menunggu masa untuk jadikan korang sebagai mangsa mereka.

bila kehilangan duit dalam akaun korang pihak bank tak akan bertangungjawab dan tidak akan mengantikan duit yang hilang tu.. nama pun debit kad kan…

semoga perkongsian ini akan buatkan korang lebih berhati-hati dalam setiap apa yang korang lakukan ….

Nota : malang tidak akan beri petanda pada korang jadi mencegah lebih baik bukan…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.