UpDaTe bLoG GuNa PhoNe | bLoGGeR TeGaRLaH KaTaKaN

By | 26/06/2011

Hari nieh banyak yang dah aku baca dan aku belajar tentang sesuatu yang baru.. makin aku banyak baca tips blogging yang di tulis makin banyak yang harus aku lakukan untuk perbaiki lagi blog aku nieh..


mungkin ada yang kata buat apa nak belajar tips berblog sedangkan berblog sangat mudah.. ye itu betul berblog sangat mudah tapi lagi banyak yang kita belajar maka akan banyak bantu kita..

aku nieh blogger tegar yang tak boleh hidup tanpa blog, jadi kalau aku pergi mana-mana mesti aku nak cepat-cepat balik untuk update blog aku agar idea untuk menulis tidak lupus macam tuh saja..

teknologi sudah semakin jauh berubah kalau nak di bandingkan dengan teknologi beberapa tahun lepas…. jadi aku pun fikir macam mana aku nak buat untuk update blog masa tuh jugak, untuk bawak lappy ke mana-mana itu tidak mungkin sebab bukan semua tempat aku boleh bawak lappy.. dan tak semua tempat yang sediakan wifi free.. lagi satu agak menyusahkan nak bawak lappy kemana-mana …

Blogspot telah sediakan banyak kemudahan untuk pengunanya jadi termasuklah update blog menggunakan email.. jadi aku hanya setting email dekat blogspot untuk mudahkan aku update blog mengunakan email.. masa tuh aku just blog update tanpa melihat semula apa yang sudah aku tulis.. jadi tak ada kepuasan di situ pada aku..

Lama jugak aku gunakan cara tersebut, connect internet guna phone memang agak mengazabkan sebab terlalu cepat kredit habis… jadi bila maxis memperkenalkan mobile internet dengan kadar bayaran yang agak berpatutan aku pun gunakan kemudahan tersebut tapi agak sengal sebab loading lembab dan buat aku rasa sangat menyampah…

lastnya kawan aku cadangkan sesuatu pada aku, tapi memerlukan phone yang agak canggih untuk setting apa yang dia cadangkan pada aku.. bila aku tukar phone aku pun bertukar dan terima cadangan kawan aku tuh… jadi aku dah boleh bukak dashboard blogspot untuk menulis entry.. tapi tetap juga ada kelemahannya…

Apa pun aku agak berpuas hati bila dapat update secara live bila-bila masa yang aku suka.. lebih-lebih lagi bila aku dah tak di benarkan bawak lappy pergi ofis jadi phone lah yang menghubungkan aku dengan dunia maya…

aku lebih gilakan blog kalau nak bandingkan facebook dan twitter.. jadi tak hairanlah kalau aku update 2-3 entry dalam satu hari…


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.