Ransomware Atau Black Mirror

By | 05/07/2017

Hari ni saya nak kongsi sikit pasal virus Ransomware, walaupun bukan bidang saya tapi mungkin sedikit sebanyak dapat membantu korang kurangkan kesan bila pc korang terkena virus ini.

Apa kaitan Ransomware dengan Black Mirror? untuk pengetahuan korang dua-dua adalah virus yang sama dan apa yang saya tahu virus-virus ini menggunakan nama yang sangat moden hingga korang tak akan syak itu adalah virus.

biasanya virus ini akan serang secara terus server korang secara random, kalau korang pernah dengar ada yang mengatakan virus ini hanya khabar angin  baik korang lebih berhati-hati demi keselamatan pc korang sebab virus ini bukan lah khabar angin.

macam mana nak tahu korang punya pc terke virus sangat senang, korang dah biasa dengan pc korang jadi mesti korang akan tahu bila ada nya perubahan.

1. file korang langsung tak ubah nama tapi x boleh bukak
2. file korang di ubah nama black mirror bla bla bla
3. file korang tak terusik langsung tapi tkena black mirror

jangan kata ” anti virus kan ada ” saya cakap awal-awal ya kalau pun korang ada anti virus yang kuat sekali pun anti virus korang tak akan berfungsi bila vurus tu serang pc korang. jadi jangan lah kata apa guna ada anti virus.

anti virus yang sedia ada tu hanya untuk virus yang sudah popular sebelum datangnya virus moden ni jadi jangan lah rasa bila sudah ada anti virus pc korang akan selamat.

jalan selamat korang buat lah back up setiap hari untuk selamatkan data-data korang lagi-lagi data pejabat korang, kenapa kena back up ? bila virus tu serang pc korang virus tu akan random data yang akan di lock secara auto jadi untuk dapatkan balik data yang sudah di lock tu jangan harap lah.

apa yang saya baca ada pihak-pihak tertentu akan mengenaka bayaran yang agak tinggi untuk membuka balik data yang sudah kena virus tu tapi sebenarnya walaupun korang dah bayar dengan harga yang tinggi belum tentu korang akan dapat balik semua data-data tu jadi sebab tu saya kata back up setiap apa yang korang buat.

paling penting korang putuskan semua cable sambungan internet semua, cara itu akan kurangkan lagi serangan virus tersebut. jangan guna pc yang terkena virus sehingga korang selesaikan masalah tersebut. jangan korang back up data yang ada bila dah terkena virus tu .. back sebelum kena lah.

cara senang nak kesan bila semua data korang tak boleh bukak tapi apa pun tak berubah korang pergi je dekat c drive lepas tu korang pergi dekat user dekat situ ada kotak carian, dekat kotak carian tu korang taip je *black* kalau nanti pc akan tunjuk apa data yang ada atas nama black tapi bila hasil carian menunjuk kan ” black mirror” maka korang boleh lah nangis …

jalan terbaik format balik pc korang tapi part format pc tu saya tak pasti lah mampu selesaikan masalah virus tu atau tak … kemuadian saya akan update pasal ini.

 

 

8 thoughts on “Ransomware Atau Black Mirror

  1. SayaBlogger

    Antivirus akan jadi tak guna juga bila pc slow, pengguna laju, main klik benda secara melulu tanpa mengenalpasti benda yang diklik.

    Nak selamat, pakai mesin taip… hahahaha…

    Reply
  2. Rose Face Serum Zeeta

    Saya pernah tengok, ada kes yang penghantar virus ni mintak bayaran menggunakan Bitcoin. Padahal Bitcoin kan sangat mahal sekarang ni. Memang tak la nak bayar pakai coin tu.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge